Karmienie i dieta a AZS

Odpowiednia dieta jest elementem, na który osoby cierpiące z powodu atopowego zapalenia skóry powinny zwrócić szczególną uwagę- dotyczy to zarówno osób dorosłych jak i dzieci oraz mam karmiących piersią.

Jeśli tylko jest to możliwe, niemowlęta powinny być karmione mlekiem matki. Ta najbardziej naturalna metoda żywienia niemowlęcia buduje więź matki z dzieckiem i zapewnia niepowtarzalny i intymny kontakt.

Jednakże karmiące mamy muszą przestrzegać odpowiedniej diety, a jeżeli ktoś w najbliższej rodzinie choruje na AZS, matka już w okresie ciąży powinna stosować właściwą dietę. Nie gwarantuje to wprawdzie zabezpieczenia przed rozwojem choroby, ale pozwala ograniczyć narażenie dziecka na zewnętrzne alergeny, które mogą wpływać na rozwój i zaostrzenie objawów choroby.

Nowe produkty powinny być podawane najpierw w małych, a potem w stopniowo zwiększanych ilościach.

Najczęściej zaostrzenie AZS powodują produkty takie jak: mleko krowie i żółte sery, jaja kurze i ryby, soja i pszenica, ostre przyprawy, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, czekolada i kakao, kwaśne zupy oraz owoce cytrusowe.

Dietę ustala lekarz indywidualnie dla każdego pacjenta - zarówno dziecka, jak i karmiącej matki, uważnie obserwując reakcje na poszczególne produkty. Pokarmy do diety dziecka trzeba wprowadzać stopniowo, pojedynczo, w odstępach około 10-dniowych.

Nowe produkty powinny być podawane najpierw w małych, a potem stopniowo zwiększanych ilościach. Podobnie należy postępować z ustalaniem diety dla matki karmiącej dziecko z AZS.

Dietę i wprowadzanie do niej nowych pokarmów należy konsultować z lekarzem.

PL.EMOPR.15.10.01