Logo Sanofi

Parafina - zastosowanie w kosmetykaach

Dlaczego warto?

Czytając etykiety większości kosmetyków, produktów do pielęgnacji skóry, a nawet środków higieny osobistej, napotykamy się na tzw. Paraffinum Liquidum, co odnosi się do niczego innego jak do kultowej już ciekłej parafiny. Ostatnio jednak parafina niechlubnie wraz z parabenami i silikonami została zaszufladkowana jako substancja uważana za niebezpieczną i niemile widzianą w składzie produktów codziennej pielęgnacji. Czy słusznie?

SKĄD SIĘ BIERZE PARAFINA?
Faktem jest, że płynna  parafina jest olejem mineralnym otrzymywanym z ropy naftowej i może być wskazana jako olej mineralny. Właśnie jej pochodzenie mineralne wzbudza bardzo wiele wątpliwości, szczególnie wśród internautów. Eksperci jednak uspokajają i wyjaśniają, że istnieją różne rodzaje parafiny, a parafina ciekła należy do rodziny wazeliny i jest identyfikowana jako biała wazelina, 

ZASTOSOWANIE PARAFINY
Parafina i jej pochodne stosowane  w lecznictwie różnych stanów chorobowych wywarły istotny wpływ na historię medycyny. Mnogość zastosowań ciekłej parafiny sprawia, że substancja ta jest zawarta w wielu preparatach do pielęgnacji skóry czy oczu, a nawet w produktach przyjmowanych doustnie. Ze względu na możliwość wzmocnienia bariery ochronnej i poprawy nawilżenia skóry płynna parafina stanowi często bazę produktów do pielęgnacji skóry.
Szczególną zaletą parafiny ciekłej jest płynna forma, która pomaga wszystkim składnikom aktywnym zawartym w danym produkcie mieszać się równomiernie, ale i tym samym lepiej przenosić ich dobroczynne właściwości w głąb skóry. 

DZIAŁANIE PARAFINY W KOSMETYKACH
Jednym z zarzutów  stawianych przeciwko parafinie jest fakt, że nie pozwala skórze oddychać
i zatyka pory. Jednak ciekła parafina znacząco różni się od czystej parafiny, z której wytwarzane są np. świece. Podczas produkcji kosmetyków prawie nigdy nie jest ona stosowana samodzielnie, ale stanowi bazę, która umożliwia penetrację i działanie innych aktywnych składników danego produktu czy kosmetyku.

Jak działa parafina:

  • tworzy cienką warstwę lipidową na powierzchni skóry, co zapobiega wspomnianej
    utracie wody
  • idealnie zabezpiecza skórę przed podrażnieniami i kontaktem z alergenami
  • zmniejsza uczucie ściągania, pieczenia, a nawet świądu.
      
    Ze względu na właściwości składnik ten jest powszechnym dodatkiem do kremów stosowanych u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry i egzemą. Warto ponadto wiedzieć, że parafina sama w sobie, uczula niezmiernie rzadko, dlatego też jest przyjaznym alergikom emolientem.

BEZPIECZEŃSTWO STOSOWANIA
Należy pamiętać, że zgodnie z ustaleniami Agencji do spraw Żywności i Leków ciekła parafina musi być poddana licznym testom, zanim zostanie użyta do wytworzenia kosmetyków. Musi być czysta w 99% i całkowicie wolna od chemicznych zanieczyszczeń, bakterii czy śladów metali ciężkich.  
Istotnym jest również fakt, iż parafina ciekła jest substancją bardzo trwałą, stabilną, która pod wpływem ciepła, światła czy wilgoci nie ulega reakcjom chemicznym z innymi substancjami oraz przemianie w drażniące aldehydy czy kwasy.

SAPL.EMO.18.08.1364b

Przeczytaj także

Charakterystyka suchej skóry

Charakterystyka suchej skóry

Zobacz więcej
Pielęgnacja suchych dłoni

Pielęgnacja suchych dłoni

Zobacz więcej
Jak zapobiegać starzeniu się skóry?

Jak zapobiegać starzeniu się skóry?

Zobacz więcej
Mineralna ochrona przeciwsłoneczna – dlaczego warto ją wybrać

Mineralna ochrona przeciwsłoneczna – dlaczego warto ją wybrać

Zobacz więcej
Fakt czy mit? Oleje naturalne chronią skórę przed działaniem promieniowania słonecznego

Fakt czy mit? Oleje naturalne chronią skórę przed działaniem promieniowania słonecznego

Zobacz więcej
Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.
Polityka cookies.